...jest pusty
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich „deserów“ należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
Wydawnictwo
FIRMA KSIĘGARSKA JACEK OLESIEJUK
Wydawnictwo
FIRMA KSIĘGARSKA JACEK OLESIEJUK
Rok wydania
2015
Rok wydania
2015
Liczba stron
144
Liczba stron
144
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.