...jest pusty
Strona głównaPodręczniki, Publikacje okołopodręcznikowePodręcznikiNauka zawoduPodstawy żywienia człowieka Podręcznik do nauki zawodów Kucharz, Technik żywienia i gospodarstwa dom
Podstawy żywienia człowieka Podręcznik do nauki zawodów Kucharz, Technik żywienia i gospodarstwa dom
Podręcznik do nauczania podstaw żywienia człowieka w zawodach „kucharz”, „technik żywienia i gospodarstwa domowego” oraz „kelner”. Zawiera m.in. podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
Część druga omawia:
– przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka;
– wartość odżywczą produktów spożywczych;
– wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów;
– normy żywienia i wyżywienia oraz ich zastosowanie;
– zasady układania i ocenę jadłospisów;
– żywienie rożnych grup ludności;
– zwyczaje żywieniowe i alternatywne sposoby odżywiania się;
– podstawy żywienia dietetycznego;
– zatrucia pokarmowe i choroby pasożytnicze;
– higienę w placówkach żywienia;
– ochronę zdrowia w Polsce;
– osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia oraz metody utrwalania żywności;
– żywność funkcjonalną, wygodną oraz dietetyczne środki spożywcze.
Wydawnictwo
WSIP
Rok wydania
2010
Liczba stron
228
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.