...jest pusty
"Historia polskiego smaku" to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem.
Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną.
To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów.
Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków.
W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:" W ziemiańskim dworze", "W przedwojennej Polsce", "Smaki dwudziestolecia". W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX.
Wydawnictwo
PWN
Wydawnictwo
PWN
Rok wydania
2013
Rok wydania
2013
Liczba stron
296
Liczba stron
296
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.